Италианският професор консултирал на Аня Пенчева, отново в България

Италианският професор консултирал на Аня Пенчева, отново в България

Италианският професор Ренато Еспозито, който извърши първата по рода си в България, а и в цяла Югоизточна Европа, операция на щитовидна жлеза с EchoLaser, отново бе у нас. Месец след пионерските операции, проф. Еспозито пристигна за втори път в България, но този път в ролята на асистент на роден екип лекари от МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана. Преди броени дни доц. Цветин Генадиев, д-р Георги Чакъров и д-р Горчева извършиха поредните успешни интервенции на простата и щитовидната жлеза, а професорът, станал известен у нас като лекарят на Аня Пенчева, бе единствено в ролята на асистент. Ренато Еспозито, който има над 600 успешни интервенции досега, сподели, че застава до българските специалисти в ролята на асистиращ лекар с гордост.

Доц. Цветин Генадиев и д-р Георги Чакъров от МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана са първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология с EchoLaser, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.

На въпроса „Колко са талантливи българските лекари?“, Еспозито отговори: „Иска ми се да ви кажа, че е талант, но не мога – в медицината няма такова нещо като талант – има желание за непрекъснато учене, за постоянно повишаване на квалификацията, години практика и много труд. И двамата блестящи лекари с които оперирах, доц. Генадиев и д-р Чакъров, са поредното доказателство за това. Не е само талант, нашата професия се развива много бързо, трябва да се развиваме с нея, ако искаме да предлагаме най-доброто на пациентите си.“ За най-известната пациентка, която е консултирал у нас – Аня Пенчева, италианецът казва: „Аня е наистина прекрасна жена и се радвам, че успяхме да й помогнем, но в клиниката няма значение дали си актриса, певица, колко си известен. Всички там сме равни.“

Ренато Еспозито сподели още, че високият процент на пациенти със заболявания на щитовидната жлеза и простата не е проблем само у нас, а по цял свят. Италианецът призова дамите и господата след 40 годишна възраст да си обръщат повече внимание и редовно да се преглеждат. „Трябва да възпитаваме грижа и отговорност към самите себе си. Говоря и от личен опит, не само като лекар.“, допълни още той.

*По данни на медиците, с възли на щитовидната жлеза са 24,8% от населението у нас, тоест - всеки четвърти българин, като заболяването по-често засяга жените – съотношението е 1:8. 95% от възлите са доброкачествени, до определен момент те протичат безсимптомно, но когато достигнат по-големи размери, започват да пречат на храненето и това води пациента при ендокринолога.

Термотерапията с EchoLaser вече има над десетгодишна история и в рамките на обширни клинични проучвания, хиляди пациенти в Западна Европа (Италия, Франция, Испания, Германия) и Китай са преодолели заболявания на простата, щитовидната жлеза, черен дроб и други органи. Безкръвната и иновативна технология става все по-популярна и в Полша, Чехия, Русия, Румъния, Турция и д.р. Краткото времетраене на процедурата (около 20-30 минути), липсата на обща анестезия и медицински риск, както и липсата на последваща лекарствена терапия, са само част от преимуществата на термотерапията с EchoLaser, заради които в Полша и Словакия вече има и листи на чакащи пациенти.