МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ не разполага с отделение по „Пневмология и фтизиатрия”, както и лекари пулмолози

МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ не разполага с отделение по „Пневмология и фтизиатрия”, както и лекари пулмолози

Във връзка с трагичния случай, в който на 15 септември 2021 г. млада жена загуби битката за живота си, МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана разяснява, че лечебното заведение не разполага с отделение по „Пневмология и фтизиатрия”, както и медицински специалисти със специалност „Пневмология и фтизиатрия” и никога не е имало. Липсата на такова отделение, както и специалисти, които биха могли да окажат помощ на пациент с направление за пулмолог, за съжаление, не позволява и приема на тези пациенти.

На 15 септември 2021 г., близките на загиналата жена пристигат в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана, препратени по думите на семейството на Петя Василева от МБАЛ „д-р Стамен Илиев“, за да търсят пулмолог, като показват и такова направление. От регистратурата ги уведомяват, че в лечебното заведение няма такъв специалист, както и такова отделение. Нито пациентката, нито нейните близки, са търсили преглед от друг специалист на лечебното заведение. Те напускат болницата, като споделят, че се връщат обратно в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”.

След приключила вътрешна проверка, подадена към Регионална здравна инспекция – Монтана, в този трагичен случай не може да се коментира отказ от хоспитализация и лечение, тъй като липсва каквато и да е възможност (дори правна) за провеждане на такова лечение, поради липса на отделение по „Пневмология и фтизиатрия”, както и поради липса на медицински лица с тази специалност, които биха могли да помогнат на пациент, който има нужда от специализирано лечение.

МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана отново поднася своите най-искрени съболезнования на близките на загиналата жена.

За МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана:

Многопрофилната болница е разположена на 5 000 кв.м. площ, разполага с 5 високотехнологични отделения, разпределени в стационарен и консултативно - диагностичен блок, база от 147 легла и 248 души висококвалифициран персонал. Изключително комуникативната локация, инвестициите в съвременна апаратура и екип на световно ниво, правят МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Лечебното заведение разполага с единственото отделение по „Кардиология“ с III-то ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Кардиология” и ангиографска зала, което е предпоставка пациенти от цялата област, със спешни кардиологични състояния, да получат качествено и навременно лечение. МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ разполага с модерно и високотехнологично оборудване, което гарантира високо качество на предлаганите медицински услуги. Болницата е единствената в цяла България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите на МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.

На 23 март 2020 г. МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана излезе със становище, че въпреки липсата на инфекциозно отделение и регистрирани случаи на Covid пациенти в болницата, лечебното заведение и всички медицински лица в него, заявяват своята готовност да застанат на първа линия в битката с Covid-19. В най-кризисните моменти от епидемията, болницата бе единствената в целия регион, която при изискване от 20%, отделя  40% от капацитета си, за да успее не само да приема Covid случаи, но и да осигурява адекватно лечение, с риск сведен до минимум за останалите пациенти и персонала.