Днес отбелязваме Международния ден на анестезиолога

Днес отбелязваме Международния ден на анестезиолога

Д-р Васил Ценов: „Анестезиологията не просто решава проблеми на борбата с болката, тя е мултидисциплинарна специалност“

На 16 октомври отбелязваме Международния ден на анестезиолога. Дата не е случайна, тъй като на този ден през 1846 г. в Масачузетската главна болница в Бостън, английският учен Уилям Мортън извършва първата в света публична демонстрация на анестезия. Демонстрацията е била по време на екстракция на зъб, а обезболяването на пациента е било чрез етер. Близо два века по-късно, анестезиологията не просто решава проблеми на борбата с болката, а заема ключова позиция, без която развитието на съвременната медицина би било немислимо.

Терминът „анестезия“ има гръцки произход и означава липса на сетивност (чувство за допир, натиск, температура, в това число и болка), и в миналото се е приемало, че анестезиологията е наука, която изучава и прилага обезболяването. Към днешна дата, от лекарите-анестезиолози, освен познания по прилагане на анестезия за провеждане на оперативно лечение, се изискват и сериозни познания по много други специалности: неврология, ендокринология, пулмология, кардиология, нефрология, гастроентерология, алергология, имунология, инфекциозни болести и др.

„Ние сме до пациентите от началото на техния прием в болницата – от предоперативната подготовка, през самата интервенция, до извеждането от анестезия и последващото следене на пълното стабилизиране на пациента. Освен това, анестезиолозите в огромна степен имаме ролята и на психолози - запознаваме пациента с целия обем от информация (в това число рискове и противопоказания), но се грижим за запазването на духа и спокойствието не само на лекувания, но и на неговите близки.“, сподели д-р Васил Ценов, началник на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана.

„Бих искал да честитя празника на всички анестезиолози от цялата страна! Поздравявам колегите, които въпреки недостига на кадри в нашата специалност - проблем, който видимо пролича при започване на епидемията от COVID-19, и с риск за живота и здравето си, продължават денонощно да изпълняват своите задълженията  към пациентите си. Честит празник, колеги! Бъдете здрави, щастливи и оптимисти за бъдещето на специалността! Пазете се!“, допълни още д-р Ценов

 

За МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана:

Многопрофилната болница е разположена на 5 000 кв.м. площ, разполага с 5 високотехнологични отделения, разпределени в стационарен и консултативно - диагностичен блок, база от 147 легла и 248 души висококвалифициран персонал. Изключително комуникативната локация, инвестициите в съвременна апаратура и екип на световно ниво, правят МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Лечебното заведение разполага с единственото отделение по „Кардиология“ с III-то ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Кардиология” и ангиографска зала, което е предпоставка пациенти от цялата област, със спешни кардиологични състояния, да получат качествено и навременно лечение. МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ разполага с модерно и високотехнологично оборудване, което гарантира високо качество на предлаганите медицински услуги. Болницата е единствената в цяла България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите на МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.