Млад кардиолог спаси 6 пациента с инфаркт за по-малко от 9 часа

Млад кардиолог спаси 6 пациента с инфаркт за по-малко от 9 часа

33-годишният д-р Любомир Досев, инвазивен кардиолог в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана, е приел и обработил успешно 6 пациента с инфаркт в рамките на един ден. От клиниката съобщиха, че екипът на отделението по „Кардиология“ и д-р Досев са имали общо 14 случая на пациенти с инфаркт, и то само за последните три дни.

Най-младият пациент е 34-годишен, а най-възрастният – 88-годишен. Всички те са преминали успешно процедурата, без усложнения.

„При случаите на инфаркт, времето за реакция и навременно лечение са животоспасяващи. Помага ни наличието на съвременно оборудване, модерна ангиографска зала, но въпреки това, напрежението е голямо.“, сподели д-р Досев. „Дадохме си сметка колко души сме приели доста по-късно, защото когато пристигне човек в инфарктно състояние, целият екип се концентрира само върху него и всичките ни усилия се съсредоточават върху това да му помогнем.“

Случаите на инфаркт при все по-млади хора се дължат на няколко фактора: според кардиолозите, липсата на първична профилактика е един от основните проблеми у нас. Сърдечно-съдовите заболявания се провокират от наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословно хранене и тютюнопушене, като в това число влизат и електронните цигари, които категорично не са безвредни. За превенция лекарите препоръчват повече движение, здравословно и хранене и регулярно следене нивата на холестерола, тъй като има пациенти, които въпреки грижите за балансираното си меню, имат висок холестерол, дължащ се на наследствени фактори.

 

За МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана:

 

Клиниката е разположена на 5 000 кв.м. площ, разполага с 5 високотехнологични отделения, разпределени в стационарен и консултативно - диагностичен блок, база от 147 легла и 248 души висококвалифициран персонал. Изключително комуникативната локация, инвестициите в съвременна апаратура и екип на световно ниво, правят МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Клиниката разполага с единственото отделение по „Кардиология“ с III-то ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Кардиология” и ангиографска зала, което е предпоставка пациенти от цялата област, със спешни кардиологични състояния, да получат качествено и навременно лечение. МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ разполага с модерно и високотехнологично оборудване, което гарантира високо качество на предлаганите медицински услуги. Клиниката е единствената в цяла България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите на МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.