Спасен живот при диагноза с риск от смъртност над 80% в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана

Спасен живот при диагноза с риск от смъртност над 80% в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана

61-годишен мъж постъпва в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана в средата на месец април. Пациентът споделя, че преди няколко часа е усетил болка в областта на гърдите, за около минута, но преминала спонтанно. В момента на прием и по време на първичния преглед, пациентът е без оплаквания и напълно стабилен.

Насочващата диагноза е остър коронарен синдром, но екипът на клиниката насрочва ехокардиография, чрез която лекарите засичат дисекация на аортата. Опасенията им се потвърждават след провеждане и на компютърна томография с контраст. Поставената диагноза е с над 80% риск от фатален край, като повече от половината пациенти с остра аортна дисекация не стигат дори до болницата. „Дисекацията представлява разслояване стената на аортата. При конкретния пациент, дисекацията беше от тип 1 по „De Bakey“ – разслояването обхващаше цялата аорта. Истинско чудо е, че пациентът оживя. Всички диагностични изследвания бяха проведени от колегите за по-малко от два часа. Времето за реакция в тази ситуация бе буквално на живот и смърт.“, сподели д-р Райна Ташева, кардиолог в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана.

Невидимата диагноза - дисекация на аортата се пропуска изключително често, поради разнообразната клинична картина – коремна болка, гръдна болка, болка в гърба, задух. Повече от 50% от пациентите в САЩ, които са били с дисекация на аортата, са били с първична грешна диагноза. „Към момента нямаме данни за България, но по всяка вероятност, процентът пропуснати или погрешни диагнози е много по-голям“, допълни още д-р Ташева. Веднага след светкавичната реакция на кардиолозите от МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана, пациентът е насочен незабавно към Отделението по Кардиохирургия на “Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център” София и опериран още същата нощ. Въпреки сложността на операцията, тя преминава успешно, като по думите на медиците това е благодарение на точната и своевременно поставена диагноза, бързата реакция на екипа кардиолози от Монтана и адекватните медицински грижи към пациента по време на транспортирането му.

За МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана: Болницата е разположена на 5 000 кв.м. площ, разполага с 5 високотехнологични отделения, разпределени в стационарен и консултативно-диагностичен блок, база от 147 легла и 248 души висококвалифициран персонал. Изключително комуникативната локация, инвестициите в съвременна апаратура и екип на световно ниво, правят МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Болницата разполага с единственото отделение по „Кардиология“ с III-то ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Кардиология” и ангиографска зала, което е предпоставка пациенти от цялата област, със спешни кардиологични състояния, да получат качествено и навременно лечение. МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ разполага с модерно и високотехнологично оборудване, което гарантира високо качество на предлаганите медицински услуги. Болницата е единствената в цяла България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите на МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.